Van actie naar doorbraak
1931 Congrescentrum, Den Bosch

BioBased Circular werkt nu een jaar aan de ontwikkeling van een nieuwe bedrijfstak op basis van biopolymeren. Hoog tijd dus om je bij te praten in de tweede editie van ons community event!
In het programma vertellen ondernemers over hun biobased marktdoorbraken en gaan we het hebben over de laatste biobased ontwikkelingen. Maar het wordt zeker geen dag van achteroverleunend luisteren. Je kunt je input geven over het zetten van de juiste vervolgstappen. Uiteraard is er ook genoeg gelegenheid om je netwerk te versterken en uit te breiden!
Programma
10.00 Welkom | Herman Wories – BioBased Circular
10.10 Huidig en toekomstig gebruik van biomassa in Europa | Harriëtte Bos – Wageningen University & Research
10.30 Moonshot 2050: de ambitie van BioBased Circular | Edwin Hamoen – BioBased Circular
10.50 Van incubator naar industriële speler in bioplastics | Gerrit Gobius du Sart – TotalEnergies Corbion
11.10 Pauze
11:30 Parallelsessies (zie onder voor beschrijving)
- Beschikbaarheid van biogrondstoffen
- Circular by design
- De logistieke impact en uitdagingen achter circulaire biobased waardeketens
- Milieu-impact van biokunststoffen
- Winnende strategieën voor systeemverandering
12.30 Lunch
13:45 Parallelsessies (zie onder voor beschrijving)
- Bestaande normeringen remmen implementatie nieuwe producten
- De overheid als biobased inkoper
- PPWR en composteerbaarheid
- Research & pilot infrastructuurplatform
- Secure your feedstock
14:45 Pauze
15.05 bioFDCA, biotechnologie voor biopolymeren | Marc Lankveld – Tasseikan
15.25 Het Europees perspectief voor biobased materialen | Rob Beekers – BIC
15.45 Pitches van de eerste toegekende MOOI-projecten | Diverse sprekers
16.00 Eco versus ego | Daan Remarque – Psycholoog
16.30 Afsluiting | Herman Wories – BioBased Circular
16:30 – 17:30 Netwerkborrel
Parallelsessies-ochtend
Beschikbaarheid van biogrondstoffen
BioBased Circular heeft de beschikbaarheid en kwaliteit van biogrondstoffen in Nederland en de EU voor de productie van biobased polyesters geïnventariseerd. Ook zijn routes en technologieën (bioraffinage, conversie) in kaart gebracht om tot biobased polyesters te komen. We delen het voorlopige beeld met u en gaan in gesprek over welke biogrondstoffen het meest geschikt zijn en welke positie nemen bedrijven in ten opzichte van andere sectoren?
Circular by design
Al bij het productontwerp moet rekening worden gehouden met circulariteit. We verdiepen het inzicht in de nuances van eigenschappen zoals bioafbreekbaarheid en recycleerbaarheid van biogebaseerde polyesters in verschillende toepassingen, en op basis daarvan worden richtlijnen ontwikkeld voor het “Design for Circularity”-principe. In deze sessie praten we u bij over de eerste inzichten.
De logistieke impact en uitdagingen achter circulaire biobased waardeketens
Heeft u nagedacht over de impact van de circulaire economie op de logistiek, waaronder de grotere en veranderende behoefte aan o.a. infrastuur, mobiliteit, transport, voorraden, samenwerkingsverbanden en businessmodellen? Tijdens deze sessie gaan we hierop in vanuit bedrijfsdoelmatig perspectief, duurzaamheid en wetgeving.
Milieu-impact van biokunststoffen
De milieueffecten van circulaire biokunststoffen, inclusief de benodigde bouwstenen, kunnen op verschillende manieren worden berekend, afhankelijk van de gehanteerde standaarden, beleidsrichtlijnen en modelkeuzes. We presenteren de eerste resultaten en gaan met u in discussie over belangrijke keuzes en de vervolgstappen.
Winnende strategieën voor systeemverandering
In deze sessie passen we transitietheorie toe op BioBased Circular. We gaan met u in gesprek over de spelregels die het huidige bioplasticdomein bepalen en in stand houden, mogelijke strategieën om dat te doorbreken en we bespreken concrete interventies en vervolgstappen.
Parallelsessies-middag
Bestaande normeringen remmen implementatie nieuwe producten
De huidige productnormeringen zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen en conventionele productiemethoden. Deze kunnen implementatie van innovatieve duurzame biobased producten in de weg staan. Ron Hulst (Van Wijhe Verf) bespreekt aan de hand van praktijkvoorbeelden rond coatings dit issue. Hoe kunnen we leren van andere sectoren en welke interventies kunnen deze belemmering weg nemen?
De overheid als biobased inkoper
De overheid is grootverbruiker van tal van producten. Pitch tijdens deze sessie jouw product voor een panel van inkopers van de overheid.
PPWR en composteerbaarheid
Geeft de Packaging and Packaging Waste Directive (PPWD) composteerbare producten wind in de zeilen? Aan de hand van een case van biologisch afbreekbare koffiecupjes gaan we in op de (on)mogelijkheden en kansen.
Research & pilot infrastructuurplatform
In deze interactieve workshop gaan we samen met innovatieve bedrijven en kennisinstellingen het BBC research & pilot infrastructuur platform vormgeven. Vanuit de resultaten van enquêtes en het BBC concept-ontwerp gaan we in gesprek over het doel, de vorm, en de invulling van dit platform, om tot een optimaal ontwerp voor het delen van kennis en faciliteiten te komen.
Secure your feedstock
Hoe zorg je ervoor dat je als bedrijf over voldoende biogrondstoffen van de juiste kwaliteit en tegen de juiste prijs beschikt? Waar kun je in sturen? En waar kun je flexibiliteit creëren? Hoe kunnen we een bioraffinagehub in Nederland realiseren?
Locatie
1931 Congrescentrum
Oude Engelenseweg 1
5222 AK ‘s-Hertogenbosch