Ochtend
Beschikbaarheid van biogrondstoffen
BioBased Circular heeft de beschikbaarheid en kwaliteit van biogrondstoffen in Nederland en de EU voor de productie van biobased polyesters geïnventariseerd. Ook zijn routes en technologieën (bioraffinage, conversie) in kaart gebracht om tot biobased polyesters te komen. We delen het voorlopige beeld met u en gaan in gesprek over welke biogrondstoffen het meest geschikt zijn en welke positie nemen bedrijven in ten opzichte van andere sectoren?
Circular by design
Al bij het productontwerp moet rekening worden gehouden met circulariteit. We verdiepen het inzicht in de nuances van eigenschappen zoals bioafbreekbaarheid en recycleerbaarheid van biogebaseerde polyesters in verschillende toepassingen, en op basis daarvan worden richtlijnen ontwikkeld voor het “Design for Circularity”-principe. In deze sessie praten we u bij over de eerste inzichten.
De logistieke impact en uitdagingen achter circulaire biobased waardeketens
Heeft u nagedacht over de impact van de circulaire economie op de logistiek, waaronder de grotere en veranderende behoefte aan o.a. infrastuur, mobiliteit, transport, voorraden, samenwerkingsverbanden en businessmodellen? Tijdens deze sessie gaan we hierop in vanuit bedrijfsdoelmatig perspectief, duurzaamheid en wetgeving.
Milieu-impact van biokunststoffen
De milieueffecten van circulaire biokunststoffen, inclusief de benodigde bouwstenen, kunnen op verschillende manieren worden berekend, afhankelijk van de gehanteerde standaarden, beleidsrichtlijnen en modelkeuzes. We presenteren de eerste resultaten en gaan met u in discussie over belangrijke keuzes en de vervolgstappen.
Winnende strategieën voor systeemverandering
In deze sessie passen we transitietheorie toe op BioBased Circular. We gaan met u in gesprek over de spelregels die het huidige bioplasticdomein bepalen en in stand houden, mogelijke strategieën om dat te doorbreken en we bespreken concrete interventies en vervolgstappen.
Middag
Bestaande normeringen remmen implementatie nieuwe producten
De huidige productnormeringen zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen en conventionele productiemethoden. Deze kunnen implementatie van innovatieve duurzame biobased producten in de weg staan. Ron Hulst (Van Wijhe Verf) bespreekt aan de hand van praktijkvoorbeelden rond coatings dit issue. Hoe kunnen we leren van andere sectoren en welke interventies kunnen deze belemmering weg nemen?
De overheid als biobased inkoper
De overheid is grootverbruiker van tal van producten. Pitch tijdens deze sessie jouw product voor een panel van inkopers van de overheid.
PPWR en composteerbaarheid
Geeft de Packaging and Packaging Waste Directive (PPWD) composteerbare producten wind in de zeilen? Aan de hand van een case van biologisch afbreekbare koffiecupjes gaan we in op de (on)mogelijkheden en kansen.
Research & pilot infrastructuurplatform
In deze interactieve workshop gaan we samen met innovatieve bedrijven en kennisinstellingen het BBC research & pilot infrastructuur platform vormgeven. Vanuit de resultaten van enquêtes en het BBC concept-ontwerp gaan we in gesprek over het doel, de vorm, en de invulling van dit platform, om tot een optimaal ontwerp voor het delen van kennis en faciliteiten te komen.
Secure your feedstock
Hoe zorg je ervoor dat je als bedrijf over voldoende biogrondstoffen van de juiste kwaliteit en tegen de juiste prijs beschikt? Waar kun je in sturen? En waar kun je flexibiliteit creëren? Hoe kunnen we een bioraffinagehub in Nederland realiseren?