Introtekst

Het Groeifondsprogramma BioBased Circular maakt de weg vrij om in Nederland over te schakelen op het gebruik van klimaatneutrale materialen. Het programma ontwikkelt een nieuwe bedrijfstak die onder andere plastics, kunststoffen en bouwmaterialen produceert die qua eigenschappen, aantrekkelijkheid en prijs kunnen concurreren met de huidige. Met één groot verschil: ze verruilen fossiele koolstofverbindingen voor plantaardige.

Klimaatneutraal
Belangrijk voordeel is dus dat er geen extra CO2 aan de atmosfeer wordt toegevoegd. Dit maakt de chemische maakindustrie klimaatneutraal. Sterker nog: door bij het ontwerp van de materialen rekening te houden met een maximale recyclebaarheid, wordt CO2 langdurig vastgelegd en verandert de industrie zelfs in een carbon sink. De grondstoffen komen uit reststromen van de agrifoodsector, uit de bosbouw, van gewassen of uit de retourstroom van gerecyclede producten.

Van productieketens naar waardecirkels
Bij het ontwerp van nieuwe producten is circulariteit een absolute voorwaarde. Aan het einde van het productleven ontstaan geen reststromen maar grondstofstromen. BioBased Circular stimuleert niet alleen het circulair ontwerpen, maar organiseert ook de samenwerking tussen bedrijven om zo waardecirkels op industriële schaal te realiseren.

Economische groei: 1,5 a 3,5 miljard
BioBased Circular is méér dan een bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem. Het biedt ook enorme economische kansen en voegt 1,5 a 3,5 miljard euro toe aan het Bruto Nationaal Product. Het aantal banen neemt toe met 2.500 tot 8.300 toe.